Tips

×

To write or not to write?In dit digitaal tijdperk, waar je to do’s worden beheerd in een app en je met één klik een terugkerende activiteit voor een heel jaar kan inplannen, leeft een hype van de omgekeerde wereld. Een anachronistisch fenomeen.
De Bullet Journal. Een schrift, jawel, waarin je je tijd en je to do’s beheert, op korte en lange termijn. Kortom, een timemanagementsysteem voor papierliefhebbers. De essentie van dit ongewone gewone schrift is dat je alles verzamelt op één plek: afspraken, to do’s, doelen, inspiratie, verlangens, boekentips… Het geeft je rust en overzicht, te weten waar je alles moet noteren dat door je hoofd schiet en waar je alles terugvindt.
Maar er is meer. Het Bullet Journal nodigt je uit om je planning op te tillen naar een persoonlijk en creatief niveau. In plaats van enkel droge lijstjes te maken met saaie bullets (het bolletje als opsommingsteken) kan je werken met een hele legende aan tekens. In plaats van op te sommen wat je moet doen in huis, teken je een huis en zet je je to do’s in de overeenstemmende ruimte. In plaats van een opsomming, maak je een wolk of een spin, met pootjes. Voor liefhebbers van pen en papier en een beetje esthetiek is dit een droom. Toch?

Een pleidooi houden voor een uitgebreide planning op papier slaat voor iemand die cursussen geeft in timemanagement als een tang op een varken. En dus heb ik die hype tot nu toe niet in huis genomen, hoewel ik zelf een fervente verzamelaar ben van schriftjes allerhande en het huis niet uitga zonder mijn vulpen. Want dat is de keerzijde van deze aantrekkelijke medaille: een Bullet Journal bijhouden vraagt tijd. Schrijven op zich kost tijd, maar ook structuren verzinnen, decoreren, kleuren. Je kan er heel ver in gaan, tot aan de Art Journaling.

Toch ben ik aan het zwichten, geloof ik. Voor de voordelen van het Bullet Journal. Je schakelt een versnelling lager, waardoor je de tijd krijgt om er ook van te genieten. Je hebt een gevoel van controle, doordat je alles op één plaats verzamelt en daar een passende puzzel van maakt. Jij staat aan het roer van de vele interne en externe impulsen. En tot slot: je combineert twee essentiële dingen. Je beheert je tijd en tegelijk maak je er een soort hobby van. Bullet Journaling is spelen met je leven.

Al werk ik intussen al jaren met Outlook, Google Agenda en Todoist, kiezen voor een Bullet Journal voelt als thuiskomen. Bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Meer uitleg over het Bullet Journal vind je uiteraard op het wereldwijde net en onder meer in deze boeken:
- Bullet journaling doe je zo. Hoe verander je een gewoon notitieboekje in JOUW perfecte planner Rachel Wilkerson Miller.
https://www.bol.com/nl/f/bullet-journaling-zo-werkt-het/9200000079530387/?country=BE
- Bullet journal. De Handleiding. Organiseer je leven. Kellie Dereimaeker
www.bookspot.be/boeken/bullet-journal-de-handleiding-kelly-deriemaeker-9789492626295?solrsuggest=true

Kathleen
Vinciane

Precies goed

Het is nog niet opgenomen in ons woordenboek, maar het is nu al een veel gebruikt en inspirerend woord: LAGOM.
Lagom komt van het Zweeds en betekent ‘niet te veel, niet te weinig: precies genoeg’. Het begint met vertragen. Want je kunt geen maat houden, als je altijd maar verder holt. Eigenlijk houdt lagom in dat je zo in evenwicht bent, dat je vanzelf in harmonie raakt met je omgeving.

Lagom of de kunst van precies genoeg. Het midden tussen volledig ont-spullen en een berg spullen. De gulden middenweg dus. Over deze Zweedse levenskunst zijn al meerdere boeken geschreven, waaronder in het Nederlands ‘Lagom. Het Zweedse geheim voor het goede leven.’ Van Lola Akerström, uitgegeven door Bruna Uitgevers.