Tips

×

Het shit-uur

Cursisten volgen een cursus om iets bij te leren, maar niet zelden leert de trainer iets van hen. Zo kwam onlangs een deelneemster op een van onze workshops met een inspirerende tip, die ze zelf ook elders gelezen had: Plan elke week een shit-uur. Eenmaal per week, op een vast moment, voer je die taken uit waar je anders vreselijk tegen opziet. Een delicate mail beantwoorden bijvoorbeeld, een moeilijke telefoon doen, een uitgebreid formulier invullen. Het is een heilig uur, dat je enkel kan uitstellen als er brand uitbreekt!
Zelf had de cursiste in kwestie aan deze tip nog iets toegevoegd, een shitbox. In die box dropt zij met een gerust geweten haar shitjobs, wetende dat ze die op het shit-uur zal aanpakken.
Komt er dus zo’n ellendige taak op je pad, leg hem dan in je shitbox. Of zet hem meteen in je systeem met het label ‘shit-uur’.
Zie ook: https://www.jobat.be/nl/artikels/plan-elke-week-een-shituur/

Kathleen
Vinciane

Precies goed

Het is nog niet opgenomen in ons woordenboek, maar het is nu al een veel gebruikt en inspirerend woord: LAGOM.
Lagom komt van het Zweeds en betekent ‘niet te veel, niet te weinig: precies genoeg’. Het begint met vertragen. Want je kunt geen maat houden, als je altijd maar verder holt. Eigenlijk houdt lagom in dat je zo in evenwicht bent, dat je vanzelf in harmonie raakt met je omgeving.

Lagom of de kunst van precies genoeg. Het midden tussen volledig ont-spullen en een berg spullen. De gulden middenweg dus. Over deze Zweedse levenskunst zijn al meerdere boeken geschreven, waaronder in het Nederlands ‘Lagom. Het Zweedse geheim voor het goede leven.’ Van Lola Akerström, uitgegeven door Bruna Uitgevers.

Help, overal papieren …

Slingert je binnenkomende post vaak een beetje overal rond met alle gevolgen van dien?
Je verliest uit het oog om die factuur tijdig te betalen.
Je vindt de uitnodiging voor een babyborrel niet meer terug.
Je vergeet om terug te bellen voor wat meer info ivm die opgestuurde offerte voor een nieuwe verzekering?

Hoe kan je hier makkelijk verandering in brengen?

Voorzie postbakjes, tijdschriftenhouders of een ladenkastje met de labels DOEN – OPVOLGEN - BEWAREN en sorteer vanaf nu je binnenkomende post of administratieve papieren in deze 3 bakjes.
Dit vraagt niet veel tijd maar kan zeker al een wereld van verschil maken.

Kathleen
Vinciane

Vakantie en planning in balans? Drie gouden tips

Vakantie. Niets zo zalig als zalig niets doen. Als je toch een to do-lijst hebt, combineer dan planning en vakantiegevoel op een soepele manier, dankzij onderstaande drie tips.
1. Plan eerst je ontspanning
Begin je dag met het plannen van iets leuks ’s avonds. Dat lijkt tegen de stroom in, maar het levert wel een goed humeur op. Je hebt de hele dag iets om naar uit te kijken. Iets fijns plannen overdag kan natuurlijk evengoed. Het belangrijkste is dat je het noteert in je agenda en dat je de rest van de dag eromheen bouwt.
2. Timemanagement: één simpele tip
Eat that frog. Slik die kikker! Neen, dit is geen suggestie om kikkerbilletjes klaar te maken. Het is een klassieke tip van Vadertje Tijd. Er zijn zo van die taken waar we om allerlei redenen maar niet aan toe komen. Lastige taken. Vieze kikkers. Kies één zo’n taak, begin je dag ermee en voel hoe de rest van de dag ineens veel productiever verloopt. Alsof er een last van je schouders is gevallen.
3. Plan realistisch
Plan je dag niet te vol. Voorzie pechstroken. Niet alleen voor pech, maar voor alle kleine en grote verrassingen die het leven in petto heeft. Zorg dat je op het einde van de dag niet gefrustreerd bent, maar tevreden, omdat je hebt kunnen doen wat je je had voorgenomen.

Vind je een evenwichtige vakantieplanning belangrijk? Experimenteer dan eens met bovenstaande suggesties.